”Slå han på käften”

Som ni förmodligen har förstått så är jag intresserad av allt vad MMA heter. Jag följer många utövare i alla möjliga sociala medier och snubblade över en länk för några veckor sedan. Den visade mig till en dokumentärserie på SVTPlay som produceras av Musse Hasselvall och Stina Lütz. Jag fastnade direkt och den ger en mer rättvis bild av världens snabbast växande sport. En sport som faktiskt är präglad av många fördomar. Visst, de fördomarna håller väl på att planas ut sakta men säkert. Det har vi nog mycket att tacka vår stora stjärna i UFC för, Alexander Gustafsson. Det har blivit mycket skriverier om honom och hans bana mot det bälte i lätt tungvikt han är ute efter.

MMA, som står för Mixed Martial Arts, är en av världens mest krävande och  omdiskuterade sporter. Enkelt beskrivet handlar det om en sammansättning av flera olika kampsportsdiscipliner. Man får slå, sparka, knäa och armbåga. Brottas stående och på marken. Man får tvinga sin motståndare att ge sig genom strypningar eller  genom lås på alla stora leder. Till skillnad från andra kampsporter finns inga stopp eller räkningar. MMA brukar kallas vår tids gladiatorspel. Det är en tuff sport som främst utövas av män och som av förklarliga skäl kräver en extremt tränad utövare. Både fysiskt och mentalt.

”Slå han på käften” följer vi tre spännande fighters, veteranen Usama Aziz 41, som ska gå sitt livs sista match i en av Europas största MMA-galor. Simon Sköld 26, går kanske sitt livs viktigaste match i samma gala. Och den tredje, Herdem Alacabek 22, har ännu inte gått någon proffsmatch. Dessa tre huvudkaraktärer befinner sig på väldigt olika nivåer i karriären men gemensamt är den kärlek de har till sporten.

Musse Hasselvall är tillsammans med Stina Lütz en av seriens producenter. Musse är gammal kampsportare och har själv gått MMA-matcher på Superior Challenge. Musse är seriens röst. Inte i traditionell mening utan en röst som följer våra fighters med den insyn han har i sporten och kommer med frågeställningar och resonemang om och kring MMA.

Så in och titta på denna serie. Det är i skrivande stund två avsnitt kvar och det är värt varenda minut.
”SLÅ HAN PÅ KÄFTEN”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s